Mangalica må tilberedes annerledes enn annet svinekjøtt.
Dette er en fettrik rase og det er også dette som setter den gode smaken på det ferdiglagde produktet.
Fettet blir mykt under tilbedning og gjør kjøttet saftig og smaksrikt.
Når man skal tilberede dette fantastiske kjøttet kan man sammenligne det med storfe og viltkjøtt.
Nakkekoteletter
Nakkekoteletter kan brunes på hver side og etterstekes på svak varme.
Store stykningsdeler
De fleste stekene er skåret slik at det er en tynn fettkant som blir crispy i stekeovnen.
Ønsker man å steke steken til en ønsket kjernetemperatur, anbefales det å sette steken i forvarmet stekeovn. Gradene på ovnen bestemmes utfra oppskrift eller erfaring.
Vårt tips til kjernetemperatur på kjøttet er:
Ytrefilet 55 grader.
Skinkestek 67 grader.
Entrecôte og ribbe som består av mye fett kan med fordel langtidsstekes.
Pølser som er rå
Rå pølser av Mangalica bør stekes i stekeovn på 250 C i 12-15 minutter. Ovnen må være varm ellers "renner smaken ut med fettet".
Dersom du ønsker å steke i stekepanne må de stekes på svak varme så de ikke sprekker.
Snu de ofte.
Ved grilling av pølser må de legges i en form og stekes på svak varme.
Snu de ofte.
Pølsene kan sprekke ved sterk varme.
Et godt tips er å steke pølsefyllet som kjøttboller eller kjøttdeig til pastaretter, pizza, pytt i panne etc.
Bacon
Magalicabacon kan se veldig fett ut. Når man ser på baconskivene vil man se at forholdet kjøtt/fett varierer. Husk at det et fettet som gir den gode smaken.
Vi sorterer ut ut baconpakker som vi ser består av nesten bare fett. Disse selger vi som "fettbacon".
Dette er favoritten til oss i Norsk Ullgris.
Dette baconet smaker nydelig sprøstekt og fritert i sitt eget fett.
Prøv også gjerne å spise tynne, fettrike baconskiver rå.
Fett tilovers under steking av Mangalicakjøtt.
Husk å ikke kaste fettet som blir i formen/pannen etter steking. Det er ypperlig å bruke til annen matlaging.
Et godt tips er å bruke fettet i sauser.
Fettet gir nydelig smak til stekte poteter/rotgrønnsaker.
Prøv også tilsette pepper og annet krydder, la det stivne og smør det på f eks brødskiver.
Her er det bare fantasien som setter grenser.
Comments